Saar Optiek te Gouda Terug naar overzicht
Interview met nieuwe eigenaar Sarah van Wijk van Saar Optiek (voorheen Rigi Eyewear) te Gouda

Het interview met Sarah van Wijk, een jonge vrouw van 20 lentes die vanaf haar 14e jaar voor ogen had om een eigen optiek te beginnen, was een bijzondere ervaring!  Vanaf het moment dat ik haar ontmoette was het me meteen duidelijk: deze enthousiaste jonge vrouw straalde een enorme gedrevenheid uit en had precies in haar hoofd welke potentiële klanten zij met haar collectie wil bereiken.

De interesse voor het vak kreeg zij door haar oom en tante die een zelfstandige optiek runde en waar zij vanaf haar 14e jaar op ieder vrij moment naar toe ging om alle aspecten van het vak te leren. De technische, de medische alsook de commerciële kant van het vak vond zij een uitdagende combinatie en wilde van haar oom en tante alles tot in detail weten van het hoe, wat en waarom.

Na de middelbare school volgde zij met succes de opleiding tot opticien en binnenkort, als de coronaperikelen achter de rug zijn, studeert zij af als contactlensspecialist. Na het afronden van haar studie heeft zij een jaar gewerkt in Rotterdam bij een filiaalbedrijf, maar al gauw overwon de drang tot het openen van een eigen zaak.

Via Facebook kwam zij op het account van Vorwerk & Co een te koop staande zaak tegen in het Groene Hart van Holland waarop zij contact op nam met Marco Bovée.

Tot haar grote blijdschap was de te koop staande optiek gelegen in Gouda, haar woonplaats waar ze ook het liefst een optiek wilde overnemen. Een bezichtiging aan de zaak werd ingepland, het klikte meteen met de eigenaar en de koop werd snel gesloten. Een wens vanaf haar 14e kwam hierdoor al op zeer jonge leeftijd uit.

De huidige collectie die zij heeft overgenomen is zeer geschikt voor 55+ klanten. Voor de jongere potentiële klanten, zowel dames, heren als kinderen, heeft Sarah al inkopen gedaan en ontvangt één dezer dagen 700 door haar geselecteerde monturen binnen het middensegment.  Voor de inrichtingspresentatie heeft zij melkglas montuurrekjes met kastjes eronder aangekocht. Refractie wordt digitaal ingepland en tijdens de metingen zal de moeder van Sarah, die ervaring heeft in de mode, de optiek “bemannen” om binnenlopende klanten te adviseren. Sarah zal haar marketing voornamelijk online presenteren, maar een webshop openen doet zij zeker niet omdat zij en haar moeder het belangrijk vinden de persoon die voor een montuur komt te leren kennen waardoor het advies beter kan worden gegeven.

Sarah: “als je jong bent en je hebt volop ambitie ga dan zelfstandig verder. Er zijn in Nederland genoeg optiekzaken ter overname te koop die voor een starter zeer geschikt zijn om naar eigen wens in te richten. Vaak kan een kleine optiek door jouw enthousiasme flink worden uitgebreid qua omzet waardoor je in principe voor een aantrekkelijk prijs een op termijn middelgrote optiek kan runnen. En dat helemaal zoals jij dat voor ogen hebt. Zelfs de financiering wat betreft de overname kan tegenwoordig op een prettige manier worden geregeld. Mijn advies: laat je voorlichten door Marco Bovée!” Leo Rensen